TREBALL MIL·LENARI, ELS VIVERS DE L’ACUDAM (12.01.18)

En el primer article dels “Breus de l’ACUDAM”  del 2018 ho fem parlant sobre els Vivers de la nostra entitat.

Els Vivers de l’ACUDAM és una de les diferents seccions que té el Centre Especial de Treball. També es beneficia de la Unitat de Suport a l’Activitat Professional (USAP).

Estan situats en la localitat de Castellnou de Seana,  el complex té  una superfície 1,25 hectàrees. En total hi ha 6 túnels (espais on es realitza el cultiu del plançó)  i a gener de 2018 hi ha la quantitat de 105.000 plançons d’olivera.

Es disposa de dues varietats d’oliver arbequí,  la primera, amb certificat Irta (Clon IRTA i·18)  i l’altra varietat, Estàndard originària de la zona de Tarragona.

Per  aquells/es que no sapigueu com és el procés del cultiu dels vivers, us ho expliquem de forma sintetitzada:

El procés s’inicia amb el tall d’una rama d’un arbre mare, i de la mateixa rama es talla a trams de 10 cm. És important que aquests talls de 10 cm tinguin fulles, ja que sinó les tenen,  no podrà respirar el plançó. Posteriorment es realitza un tractament amb hormones  i és traslladat amb un planter de 112 basos (el qual es fabrica al CET de l’ACUDAM).

La segona fase  consisteix a introduir aquests planters en el túnel  anomenat “niu”, aquest túnel té un terra tèrmic que fa que es reguli la temperatura, i en la part superior de la instal·lació es disposa de micro aspersors que mantenen la superfície humida amb la finalitat que les fulles no s’eixuguin i pugui respirar el plançó.

Al cap de  2 o 3 mesos,   quan  ja ha  arrelat el plançó, és traslladat a un test de 600 cm cúbics, i  posteriorment brota, es poda i sols es deixa el brot més fort.

Quan el plançó assoleixi els 20 cm d’alçada s’insereix adjuntant al tronc el “tutor” ( suport de bambú) a fi que faci créixer el plançó recte i fort.   A partir dels 40 cm d’alçada, i assolit la mida i els estàndards adequats,  ja poden ser venuts al mercat.   En aquesta darrera acció hi pren part  l’equip comercial de l’ACUDAM,  el qual  abordarem  les seves accions en un futur article.

El personal laboral dels Vivers acostuma a estar format pel cap dels vivers i quatre treballadors. Però en funció de les tasques a realitzar i en l’època de l’any aquesta xifra pot augmentar o disminuir.

Antonio  Roman col·locant els tutors de bambú.

“Porto 18 anys treballant als vivers de l’ACUDAM, m’agrada molt estar als vivers”.
Bernat Garcia.

“L’entorn de treball dels Vivers és per a tots els treballadors molt agradable a l’estar a l’aire lliure en contacte amb la naturalesa”.
GREGORI MONTSERRATE