ÈXIT EN LA PRODUCCIÓ DE MOSTRES DE SAFATES FORESTALS I SEMENTERS AMB ELS MATERIALS UNLOCK! (10.01.24)

 

Com ja us vam explicar el passat mes de juny, ACUDAM forma part del projecte europeu d’innovació en bioeconomia UNLOCK.

13 centres tecnològics i empreses europees d’investigació i desenvolupament (I+D) i ACUDAM, el conformen. Cal destacar, que som l’única organització de caràcter social que hi participa mitjançant el nostre Centre Especial de Treball.

El projecte vol transformar les deixalles que genera la indústria avícola (aus) en productes de base biològica per a aplicacions agrícoles i forestals, en el nostre cas, per a generar termoconformats biodegradables (safates i sementers).

Darrera trobada dels participants del projecte celebrada a Gant (Bèlgica) el passat mes de novembre per compartir els últims avenços.

Al Centre Especial de Treball ACUDAM hem aconseguit després de diferents proves i reptes, obtenir de forma exitosa la producció de diferents models de safates i sementers amb els materials sostenibles del projecte. Mostres que estan formades en diferents proporcions de queratina, aquesta proteïna és el material base que es fa servir per a aquesta producció ecològica i sostenible, la qual ha aportat rigidesa als productes, un fet diferenciador fins fa sols uns mesos.

 

Aquest èxit ens apropa a l’objectiu general del projecte: optimitzar les tecnologies de conversió de plomes i desenvolupa productes finals per a l’agricultura, la qual cosa crea una cadena de valor sostenible i també promou la salut del sòl i la biodiversitat dins de la bioeconomia circular.

El paper de l’ACUDAM dins del projecte és dur a terme la fabricació de planters i safates forestals mitjançant termoconformat, amb la finalitat de provar la seva biodegradabilitat en diferents entorns, incloent-hi la seva validació en condicions de camp real. Les primeres proves són positives i confirmen que les màquines de termoconformats poden funcionar en les condicions necessàries. Això ens ofereix l’oportunitat de fer més proves amb  altres materials que s’estan desenvolupant.

També us informem que aviat durem a terme assajos dels productes elaborats (safates i sementers) al Viver ACUDAM pes estudiar la seva durabilitat. Paral·lelament, altres socis del consorci ens lliuraran malles “anti-herba” per a testejar-les també al Viver pes estudiar la seva durabilitat i capacitats de biodegradació.

 

El projecte UNLOCK ha rebut un finançament de 5 milions d’euros del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció núm. 101023306. Va començar oficialment l’1 de maig de 2021 i es prolongarà fins a abril de 2025