NDP – 13.07.23 La unió de la tecnologia i la comunicació en pro de les persones

Dolores Lara, Antonio Ruiz, Susana Ruiz (participant) i Esther Ros (ACUDAM) a la llar familiar.

ACUDAM participa en un projecte d’innovació tecnològica únic a Espanya per a persones amb discapacitat intel·lectual

I és que el projecte “Un clic, i parlem?” es troba  ja en la fase pràctica. Hi participen les tecnològiques internacionals CISCO i Datacom.Global conjuntament amb l’entitat social del Pla d’Urgell.

Aquesta iniciativa que neix i s’engloba dins l’estratègia Mollerussa Smartlab promoguda per l’Ajuntament de Mollerussa es va presentar en públic a principis d’any. Es tracta d’una prova pilot en la qual, a través d’una plataforma digital, es potencia l’autonomia relacional i la inclusió en l’entorn social del col·lectiu. Hi participen 9 persones amb discapacitat intel·lectual de l’associació entre 48 i 77 anys que no disposen de dispositiu mòbil o tenen dificultats per poder accedir a l’entorn digital que viuen a la llar familiar o al Servei Habitatges de l’entitat.

El principal objectiu del projecte és disminuir l’aïllament i afavorir el benestar emocional augmentant l’autonomia i la comunicació. Per a fer-ho possible les tecnològiques han subministrat uns dispositius tipus tablet d’última generació que integren una “interface”   accessible i dissenyada  per les empreses i l’associació. A finals de maig els dispositius es van instal·lar a les habitacions o llars de cada participant i permeten potenciar la interacció social a través de grups de conversa online o de videotrucades, a més d’augmentar el ventall d’activitat de lleure, on visualitzen en directe  diferents esdeveniments esportius, culturals i d’oci generats per ACUDAM.

Les primeres valoracions del projecte segons Esther Ros, directora del Servei de Teràpia Ocupacional ACUDAM i una de les coordinadores d’aquest, són molt positives: “les mètriques disponibles fins al moment i les informacions obtingudes en les entrevistes personals mostren una gran acceptació i participació dels usuaris al projecte, on ja apreciem un enriquiment personal i emocional per als qui hi participen”. Ros també ha exposat que s’està treballant per introduir en les activitats que es retransmeten online, la possibilitat que no només ACUDAM les generi, sinó que altres organitzacions, clubs esportius, culturals… també ho facin i entrin a col·laborar en el projecte.

Antonio Ruiz, pare de la Susana (participant en el projecte) ha destacat que “la meva filla al principi li costava, ara ja no. Participar amb aquest projecte és beneficiós per ella, millora la seva comunicació i també passa més temps amb els seus amics i amigues (que abans de tenir els dispositius)”.

Irene Solsona (ACUDAM), Jaume Ginestà, Jordi Coll i Pep Perelló (participants del projecte) al Servei Habitatges ACUDAM.

Jordi Coll, Pep Perelló i Jaume Ginestà són tres dels nou participants del projecte. Segons Coll,”m’agradaria que més companyes i companys poguessin participar en el projecte perquè així seríem més gent, conversant, parlant… m’està agradant molt”. Per la seva part, Perelló ha compartit “abans no podia conversar tant amb la família, ara sí, amb la pantalla converso molt més i això em fa sentir feliç”. Finalment, Ginestà “el que més m’agrada és mirar les activitats que es fan al llarg de la setmana, sobretot mirar l’agenda i saber quines activitats es faran i fer les videotrucades amb la família i els amics”.

Pep Perelló amb el dispositiu tecnològic.

Pel que fa a l’avaluació final dels resultats de la prova, Datacom.Global farà un seguiment de les hores de connexió i de les activitats que tenen més sortida per valorar-ne l’ús. Igualment, ACUDAM en farà el seguiment a través d’entrevistes per valorar el grau de satisfacció i el benestar emocional generat. També es valorarà la capacitat de connectar-se de manera autònoma sense suport i el nombre d’activitats fetes, destacant la importància de què sigui la mateixa persona la que decideix què vol fer i quan.