NDP 01.12.2023 Mollerussa celebra el Dia Internacional de les persones amb disCAPACITAT

Tot i que el dia oficial és el 3 de desembre, avui s’ha celebrat l’acte de commemoració a Mollerussa i on l’escola Siloé ha tornat a ser-ne l’amfitriona. Un esdeveniment coorganitzat entre la Llar Terres de Ponent, l’Associació Salut Mental Pla d’Urgell, ASPID, el Siloé i ACUDAM. També ha comptat amb el suport del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i l’Ajuntament de Mollerussa.

La jornada ha servit per reivindicar els drets de les persones amb discapacitat i posar de manifest aquelles injustícies que ha patit i pateix el col·lectiu pel que fa a la igualtat d’oportunitats, l’autonomia personal i el ple desenvolupament social del col·lectiu.

Després dels parlaments de benvinguda, realitzats per Anna Carné, regidora d’Acció Social i Comunitària de l’Ajuntament de Mollerussa, Leticia Carné, representant del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i l’alcalde de la ciutat, Marc Solsona, ha tingut lloc la lectura del manifest creat per a l’ocasió. Un manifest que ha reivindicat en boca dels seus protagonistes la plena accessibilitat amb igualtat de condicions que la resta de la ciutadania en tots els espais públics i comunitaris. 

En la part final de l’acte i amb la participació també d’un grup d’alumnes de l’INS Mollerussa, s’ha dut a terme una performance amb unes ulleres de color taronja creades per l’ocasió amb el títol “canvia la mirada”.

Aquest any l’acte s’ha tornat a celebrar a l’escola perquè el centre no disposa de servei de transport per desplaçar-se a les activitats externes. Aquest fet es produeix des de l’inici de curs, una situació que perjudica a tot l’alumnat i malgrat que les activitats estan contemplades al Pla Educatiu d’Entorn, es desconeix quan es podran reiniciar. Des del consell comarcal encara no han formalitzat cap actuació per a resoldre el problema del transport. És el segon inici de curs que el centre pateix aquesta situació. ACUDAM també ha fet públic i vinculat també amb el consell comarcal, la necessitat que es resolgui el cas d’una persona atesa a  l’entitat, la qual no està en la institució que li pertoca i que hauria d’estar en un altre tipus de servei, aquesta situació es produeix perquè tampoc disposa de servei de transport adaptat fins a Lleida.