S’INICIA LA FASE PRÀCTICA DEL PROJECTE D’INNOVACIÓ TECNOLÒGICA (31.05.23)

“Un clic i parlem” és el nom d’aquest projecte que neix i s’engloba dins l’estratègia Mollerussa Smartlab promoguda per l’Ajuntament de Mollerussa amb la participació de les tecnològiques internacionals Cisco Systems i Datacom.Globa, conjuntament amb ACUDAM.

Una prova pilot d’innovació tecnològica en la que, a través d’una plataforma digital, es vol promoure l’autonomia relacional i la inclusió en l’entorn social del col·lectiu. Hi participen sis residents del Servei Habitatges de l’entitat  i tres del Servei de Teràpia Ocupacional que viuen en la llar familiar, en total 9 participants. Tenen entre 48 i 77 anys i no disposen de dispositiu mòbil o tenen dificultats per poder accedir a l’entorn digital. El principal objectiu del projecte és disminuir l’aïllament i afavorir el benestar emocional augmentant l’autonomia i la comunicació.

El dimecres 31 de maig i un cop finalitzada la fase de disseny, ha tingut lloc la posada en marxa del projecte reunint als seus corresponsables, a les persones participants i les seves famílies. Cisco ha subministrat uns dispositius tipus tablet d’última generació que integraren una sèrie d’aplicacions dissenyades per l’equip tècnic de l’ACUDAM  i programades en el dispositiu per Datacom.Global. S’han instalat a l’habitació de cada participant i permetran potenciar la interacció social a través de grups de conversa online o de videotrucades, a més d’augmentar el ventall d’activitat de lleure, on podran veure en directe online diferents esdeveniments esportius i propostes d’oci que seran generats per ACUDAM i futures col·laboracions amb altres associacions. Els dispositius es poden fer servir a partir de les 6 de la tarda que és quan els participants en la iniciativa finalitzen les activitats que es duen a terme als serveis de teràpia ocupacional i també els caps de setmana i durant les vacances.

Pel que fa a l’avaluació dels resultats de la prova pilot, Datacom. Global farà un seguiment de les hores de connexió i de les activitats que tenen més sortida per valorar-ne l’ús. Igualment, ACUDAM en farà el seguiment a través d’entrevistes per valorar el grau de satisfacció i el benestar emocional generat. També es valorarà la capacitat de connectar-se de manera autònoma sense suport i el nombre d’activitats fetes, destacant la importància de què sigui la mateixa persona la que decideix què vol fer i quan.

Cisco i Datacom.Global han dut a terme proves en el col·lectiu de persones grans i ara el tenen la voluntat d’incidir en un nou col·lectiu per reduir l’aïllament i afavorir el benestar emocional augmentant l’autonomia i la comunicació així com fomentar la participació en activitats de diferents àmbits.