25 centres educatius i una seixantena de professionals de l’àmbit pedagògic i social d’arreu de Catalunya han participat en aquesta activitat docent que s’ha realitzat en streaming. El Teatre L’Amistat de Mollerussa ha acollit la retransmissió de la jornada (youtube) on hi ha participat de forma online 2.000 alumnes, estudiants i professionals.

Tot i els avenços assolits els darrers anys pel que fa a la igualtat de drets i d’oportunitats de les persones amb disCAPACITAT, cal continuar desenvolupant accions que tinguin per finalitat donar a conèixer i visibilitzar les seves realitats i capacitats. Implementant actuacions que ajudin a trencar els prejudicis encara existents que de forma directa dificulten la inclusió real de les persones amb disCAPACITAT en la societat, les jornades ACUDAM cerquen aquesta finalitat.
Les Jornades ACUDAM tenen per objectiu educar en valors i mostrar realitats que ajudin a trencar prejudicis vers les persones amb algun tipus de discapacitat. El seu “target” és el públic juvenil (especialment l’alumnat del 2n cicle de l’ESO, Formació Professional, Batxillerat i universitari). Però tampoc oblida la participació dels professionals del sector. Tot i ser la segona jornada que organitza l’entitat del Pla d’Urgell, n’és la primera que s’emet per streaming. Aquest fet ha facilitat la participació de diferent centres educatius de Catalunya (instituts i centres formatius de Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Igualada, Vihelha, Vilanova i la Geltrú…). L’actuació s’ha convertit en la primera jornada a Catalunya sobre la discapacitat en arribar a un públic tan nombrós.

La jornada ha estat dinamitzada per Abraham Orriols, periodista de TV3 i ha tingut per ponents a:
- Susana Rodríguez: empresària, esportista i abanderada del Pàdel en Cadira de Rodes a Catalunya.
- Eloi Collell: presentador del programa “Per què volen els avions” de TV3. Medallista Special Olympics a escala estatal i europea en la modalitat de natació.
- Manel Eiximeno: Director del Centre de Recursos Educatius (CRE) ONCE Barcelona – Catalunya. Coordinador de l’àmbit d’intervenció del CRE a nivell educatiu a Aragó, Illes Balears, La Rioja i Navarra.

La jornada s’ha estructurat en 3 blocs:
1r. On cada ponent ha exposat la seva trajectòria de vida (personal i professional): els reptes que ha tingut i com els ha superat, motivacions i perspectives de futur.
2n. Debat – taula rodona: reflexionant sobre diferents temes vinculats a la discapacitat:
- Qui condiciona les persones amb discapacitat.
- Evolució de la percepció de la ciutadania respecte a les persones amb altres capacitats.
- Quin és el paper que han de tenir els centres educatius amb relació a l’educació de la diversitat de les persones.
- Relació actual i de futur entre la discapacitat i els mitjans de comunicació.
- Entre d’altres.
3r. Participació del públic: mitjançant Twitter i un formulari web per l’ocasió, els espectadors han pogut fer arribar als ponents les seves preguntes.
La jornada ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Mollerussa, l’empresa Xtrategics, Romà Pro, Dincat i l’Institut La Salle de Mollerussa, que gràcies als alumnes del seu cicle formatiu de Vídeo, Discjòquei i So, s’ha pogut realitzar la retransmissió.
L’any vinent si és possible s’intentarà realitzar la jornada compaginant el streaming amb la participació del públic presencial al teatre.
