NDP 24.11.21 – ACUDAM CELEBRA EL VINTÈ ANIVERSARI DEL TRASLLAT DEL CENTRE ESPECIAL DE TREBALL

Aquest any el Centre Especial de Treball ACUDAM (CET ACUDAM) compleix vint anys del seu trasllat al polígon de Vila-sana (Lleida), una fita històrica que ha ajudat a desenvolupar-lo tal com el coneixem avui en dia.

Es va apostar per traslladar-lo de Mollerussa (C/Ferrer i Busques) al polígon de Vila-Sana per fer possible el seu creixement i desenvolupament. Vint anys després, ocupa laboralment a 72 persones amb discapacitat intel·lectual i salut mental del Pla d’Urgell i rodalia. Compta amb una plantilla total en temporada alta d’unes 170 persones treballadores i és un dels principals CET de Catalunya en volum de facturació i d’exportació, convertint-lo en un exemple de desenvolupament, inclusió laboral i de viabilitat empresarial.

El CET ACUDAM fabrica alvèols, planters, safates i protectors per al sector de la fruita i per al sector forestal; fabrica cortines de porta, persianes alacantines i altres complements decoratius i també mosquiteres per a portes i finestres. També té un servei de manipulats i empaquetament manual que és usat per empreses de diversos sectors. A Castellnou de Seana fa créixer plançons d’olivera de la varietat arbequina i compta amb la Unitat de Suport a l’Activitat Professional (USAP), que, de forma integrada al CET, té cura de realitzar accions que permetin mantenir i millorar la qualitat de vida de les persones  treballadores.

En aquests anys s’ha fet un espai en el sector agroalimentari i en el de la decoració. Destacant per sobre de la resta de divisions del CET, la secció de Decoració i la de Termoconformats. Realitza les seves exportacions principalment a França, Itàlia, Alemanya i Portugal. Pel que fa a la decoració, és un dels pocs fabricants de cortina de porta de Catalunya i d’Espanya que proveeixi a tot l’estat. Amb una mitjana de producció anual de 73.000 cortines. I pel que fa al sector agroalimentari (termoconformats), es distingeix per ser el primer fabricant, de capital local, a nivell de Catalunya i d’Espanya, d’alvèols de fruita. Amb unes xifres de producció  d’uns 60 milions d’alvèols anuals.  

Per commemorar el vintè aniversari s’ha invitat a diferents autoritats a realitzar una visita guiada pel centre de treball, han participat en aquesta el Sr. Manel Agustí (cap del Servei d’Atenció a les Persones dels Serveis Territorials a Lleida), el  Sr. Joan Ramon Sangrà (alcalde de Vila-Sana), el Sr. Marc Solsona (alcalde de Mollerussa), el Sr. Rafel Panadés (president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell), el Sr. José Crespín (subdelegat del govern a Lleida) i el Sr. Joan Talarn (president de la Diputació de Lleida).

Josep Ma Niubó, treballador del CET ACUDAM afirma que “el fet de treballar a l’ACUDAM em permet tenir diners, sento que em guanyo la vida, vinc amb il·lusió a treballar”.  Carmen Rodríguez, treballadora del CET ACUDAM explica que tenir una feina “m’ha canviat la vida, se m’ha obert un món que abans no em comprenia”.

Sobre els Centres Especials de Treball

El Centre Especial de Treball (CET) és un espai de treball protegit que té com a objectiu oferir un lloc de treball digne, remunerat i adequat a les capacitats de persones amb discapacitat d’especial dificultat (intel·lectual, física o sensorial).

L’objectiu d’aquests centres és productiu, com el de qualsevol altra empresa, però la seva funció és social. El CET té com a finalitat assegurar un lloc de treball remunerat i la prestació dels serveis d’ajustament personal i social que requereix el personal amb discapacitat.