
El Centre Especial de Treball ACUDAM es distingeix per ser el primer fabricant, de capital local, a nivell de Catalunya i d’Espanya, d’alvèols de fruita que són exportats a diferents països, principalment europeus (França, Itàlia, Alemanya i Portugal).
Malgrat l’increment de la matèria primera, la pujada de la llum i les gelades que van patir els arbres fruiters aquesta primavera, s’espera mantenir la producció de 60 milions de termoconformats per aquesta campanya. El CET ACUDAM disposa de les seccions de Decoració, Manipulats, Viver i Termconformats, sent aquesta darrera la que té un pes més rellevant en la facturació del centre. La secció dona forma a productes de plàstic que es destinen a la venda pel sector agroalimentari com alvèols, planters, safates i protectors per al sector de la fruita i per al sector forestal.
La secció, que es va obrir l’any 1985 ha convertit al CET ACUDAM en un referent estatal i del sud d’Europa en la producció de termoconformats, principalment d’alvèols de fruita amb una cartera de 720 clients i compta amb uns 25 treballadors i treballadores en torn de matí i tarda. L’any 2021 es van facturar en vendes de termoconformats 4.340.972,36 €, aquesta temporada s’espera mantenir les xifres malgrat la situació actual.
Els alvèols que es produeixen són tipus R-pet, un producte reciclat i 100% reciclable. ACUDAM prepara per a l’any 2023 el llançament d’una nova gamma d’alvèols fabricats en paper reciclat per tal de contribuir a la sostenibilitat i respecte cap al medi ambient orientat a la reducció del consum de plàstic.
Nicolau Sisqués, gerent de l’ACUDAM ha posat de manifest que “estem en un moment difícil, a més a més, cal afegir que tenim una alta competència per part de multinacionals italianes i franceses. Cal posar en valor la feina que fem amb 11 màquines desenvolupades internament per nosaltres. Aquesta campanya, per mantenir les xifres de vendes a causa de les gelades i d’altres factors, estem treballant per passar del 30 al 50% pel que fa a l’exportació d’alvèols i poder compensar així la davallada del mercat nacional”.
Dabo Boubacar, treballador del CET ha comentat que “a l’estiu tenim molta feina, però això ja ho sabem, és temporada alta. La meva feina consisteix a empaquetar els alvèols i en controlar que estiguin en correctes condicions, després de que surtin de la màquina, si hi ha algun problema, ho comento als monitors i ho resolem entre tots”.
És el primer Centre Especial de Treball en volum de facturació de la província de Lleida i un dels principals de Catalunya, l’any 2021 va facturar 7.377.170,64€. Ocupa laboralment a 73 persones treballadores amb discapacitat intel·lectual i salut mental del territori, comptant amb una plantilla total de 103 persones treballadores. Cal destacar, que tots els beneficis que genera es reinverteixen a l’ACUDAM amb la finalitat de donar una resposta sostenible i coherent amb l’organització (el 70% del finançament de tota l’entitat prové dels ingressos del CET).
Aquesta actuació està impulsada i subvencionada pel Departament d’Empresa i Treball, i finançada al 100% pel fons REACT-UE com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de la COVID-19.

Amb el suport del Departament d’Empresa i Treball.